Monday, October 07, 2002

A Room with a View

Maandenlang zag ik niet veel meer dan het uitzicht van mijn kantoor en Otto's wandelpark. Maar beide mogen gezien worden.

Op vrijdag 28 september 2001 werd Delight moeder. De winter was nog maar net voorbij en die dag was het bar koud in Darnum, het dorpje in de outback waar Delight woonde. Eén van de pasgeboren zoontjes zat het niet mee. Hij bleek kleiner en zwakker dan de anderen en omdat hij als laatste het levenslicht zag, moest zijn naam beginnen met de letter Q. Het kleintje werd gedoopt "Tjuringa Quotable". Shit. Ga met zo'n naam maar eens door het leven.

TJURINGA QUOTABLE

Wat Quotable niet wist, is dat op die eerste dag van zijn prille bestaan zo'n duizend kilometer verder naar het warme Noorden, zijn toekomstige gastfamilie neerstreek op de luchthaven van Sydney Kingsford-Smith. Drie maand later zouden ze hem voor het eerst zien. Ze herdoopten hem tot "Otto".

Als je Otto’s eerste foto’s leuk vond, moet je beslist op de fotootjes beneden klikken voor het vervolg. Hij heeft nu een nieuw park en nieuwe vriendjes. Het mormel dat zich omgekeerd bovenop Otto heeft neergeplant, is een schnautzer die luistert naar de naam Pele.

Ziezo. Otto is 1 en de winter zit er alweer op. New South Wales heeft in de afgelopen drie maanden te kampen gehad met droogte en ... bosbranden. Daar is intussen verandering in gekomen dankzij de occasionele voorjaarsbui.

Het hoogtepunt van de winter voor de Sydneysiders was ongetwijfeld het onverwachte bezoek van enkele walvissen die tijdens hun noordwaartse migratie de weg waren kwijtgeraakt en in de haven terechtkwamen. Dat zorgde niet alleen voor spectaculaire foto’s maar ook voor de nodige verkeerschaos op de wegen rond de haven.


ROOM WITH A VIEW

Eindelijk verhuisd. Dichter bij de stad, dichter bij zowat alles. De nieuwe buurt heet Glebe (spreek uit “Glieb”) en je wandelt van onze deur op 10min naar de beroemde vismarkt en nog eens 10min verder ben je in het toeristische hart van Darling Harbour. Twee bioscopen in onze straat: vlakbij is de legendarische Valhalla, met goeie arthouse en even verderop is er de Broadway, een multiplex met alle Hollywood-titels, in een gigantisch winkelcentrum.

Favoriete plek is evenwel mijn kantoor met balkon op het Oosten. Zoals je kan zien op de bijgaande foto’s is het uitzicht niet kwaad. Zowat elke middag cirkelen er pelikanen boven de stad en een vroege start wordt ‘s ochtens beloond met een mooie zonsopgang.


Als je wil kan je trouwens zelf post vatten boven de aanlegsteigers van de ferries op Circular Quay en één van de twee web-camera's hier beneden bedienen. Je kan er kijken naar rechtstreekse beelden van het Opera House en de Harbour Bridge. Hou er rekening mee dat de zon vandaag ondergaat om 18h05 (10.05u Europese tijd) en weer opkomt om 5.25h (21.25 Eur. Tijd).

OZZYWOOD OP DE KAART

We're on the map! De Australische openbare omroep ABC koopt de OZZYWOOD-coproductie THE CRAYFISHERMEN OF SOUTH WEST TASMANIA aan. Op hun verzoek gaan we de documentaire inkorten tot een programma van 26min en 30sec. Het heeft bloed en zweet gekost maar het is een begin. Vanaf nu zal ik me gaandeweg meer op drama toeleggen. Volgende nieuwsbrief meer daarover.

Voor FEARS OF DESIRE ben ik in de afgelopen maanden hardnekkig op zoek geweest naar geld. De AUD$35,000 die er nodig was om een goeie film te draaien zonder te veel kopzorgen, hebben we niet bij elkaar gekregen. Ondanks het harde werk aan ons 'Investment Proposal' zullen we het met een stuk minder moeten doen tenzij er onverwacht na deze brief nog een helpende hand in onze richting wordt uitgestoken. Bijdragen van AUD$1,500 en meer worden deze week nog in dank aanvaard. Op vrijdag 11 oktober wordt er onherroepelijk afgesloten.

Wie investeert, krijgt een aandeel in de film en verdient meer dan waarschijnlijk na een jaar of twee zijn/haar geld terug uit de verkoop aan televisie. Daarvoor hebben we één van de allerbeste distributeurs ter wereld getekend: SND Films in Amsterdam, tevens verdeler van de oscar-winnende tekenfilm 'Een Griekse Tragedie' van wijlen Nicole Van Goethem.

Intussen verneem ik met groeiend genoegen hoe mijn vrienden Jean-Claude Van Rijckeghem en Chris Craps ernstig met lange films bezig zijn. Op 14 oktober gaat op het Gentse filmfestival hun film SCIENCE FICTION in premiere, geregisseerd door Dany Deprez.


Ik mis het Gentse gebeuren wel een beetje omdat ik er elk jaar een boel vrienden en een hele reeks goeie films kon zien. Gelukkig is Oz op het vlak van filmproductie ook niet kwaad. Een paar weken geleden zat mijn vriend en scenarist Andy Hartley in zijn stamkroeg BB's in Bondi toen Keanu Reeves zijn motor voor de deur stopte en naast hem aan de toog plaats nam.

OSCAR® IN OZZYWOOD!

Woensdag was Andrew Lesnie te gast in de Valhalla-cinema, hier vlakbij. Andrew won dit jaar een Oscar® voor zijn cinematografie in LORD OF THE RINGS. Hij bracht niet alleen zijn Oscar® mee, maar ook een heleboel beeldmateriaal uit zijn films, inclusief 'RINGS®' 1® en 2®! Zo zagen we exclusief® voor het eerst de lange trailer® van de tweede® film® in de reeks. En die ziet er opnieuw verbluffend uit.


Het werd een schitterende avond, bijgewoond door de usual suspects uit de Sydney filmscene. Elke week doen ze hier trouwens zo'n avond onder de noemer 'PopCorn Taxi' . Een paar maand geleden kwam Philip Noyce (Patriot Games, Clear And Present Danger etc.) hier nog praten over Rabbit Proof Fence. Morgen komt John Polson zijn eerste Hollywood-film SWIMFAN voorstellen met een vragenuurtje achteraf. En dat allemaal op 3min loopafstand van onze deur... (Use of the word 'Oscar®', courtesy of A.M.P.A.S.® ;-)

AMANDAS@MCGRATH.COM.AU

Bij Century21 City West is de receptioniste ontslagen omdat ze haar niet meer konden betalen. Op dit ogenblik heeft het hele kantoor het luttele aantal van 1 huis te koop. Dat was anders voordat Amanda er vertrok, einde augustus. Na amper één maand in het nieuwe kantoor van McGrath heeft ze maar liefst 5 huizen, of 'listings' op haar eigen naam staan. En dat past helemaal in het succesverhaal van John McGrath, de Golden Boy die 13 jaar geleden de zaak opstartte nadat hij het duurste huis ooit in Australia verkocht had voor AUD$11.25.

McGrath is amper 36 en in 2000 draaide hij al een omzet van meer dan AUD$850m. Als je Amanda's gezicht hier nog niet tussen ziet, dan moet je aan het eind van de week nog maar eens terugkomen. Als je wil weten hoeveel deze mooie mensen verdienen, hoef je maar op hun gezicht te klikken en kijken hoeveel huizen ze te koop hebben. De commissie schommelt tussen de 1,5 en de 2,75% en een huis moet doorgaans verkopen binnen de 2 maand.

FEEDBACK, GRAAG

Dat was hij alweer, nummer 7. Soms vraag ik me af of er wel iemand de brief leest voor hij in de 'deleted'-folder terecht komt. En dan krijg ik plots zo'n emailtje uit een heel onverwachte hoek. Tof! Uiteraard hoéf je niet te antwoorden, al vind ik het telkens weer prettig. Misschien moet je me eens laten weten wat je precies over Sydney wil weten, welke beelden je wil zien etc. Dat helpt me dan weer met inspiratie voor de volgende editie. Alvast bedankt!